Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niesłychanie reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

włoska pasta   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w takim razie wziąć innowacyjny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – właściwie warto dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.