Pasta czyli makarony

Świetna włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich wariantów, jakie proponuje kuchnia z Europy powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.

Podstawowe włoskie potrawy

Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. Fajna restauracja włoska Kraków Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.

Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, piada i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film